Wednesday, March 16, 2011

say NO to TYPICAL Malaysian movies....

As obvious as the title sounds, I would really like to make a stand here - GET REAL MALAYSIANS!
come on-la........what's with all these same ol' same-e films that u guys claimed to be 'hit', 'blockbuster' or 'pecah panggung' when actually see them as the same thing i saw last year, the last 2 years or 4 years??? what i'm saying is guys, this is definitely the right time to do a massive paradigm shift or anjakan paradigma(wuih, ni sdap lg bunyi!syok duk sebut!)....


Before i go into depths, let me just list down what i actually meant by TMM(Typical Malaysian movies)...cool huh! i just gave it an acronym.which makes it an authorised term,yay!(suke hati mak mentua sblh spupu kau je nk bagi2 term)...


1- THE CORPORATE WORLD


anonymous 1:translate pleaasseeee!!! xphmlaa English...
me                 : baiklah.....i translate utk u ok???


come on la! tgk dh tajuk bsaq tu??ha!! prasan x hampir 70%(ceee,suke suki je buat tatisstik..satisyik...eeieie,STATISTIK!..sendiri..bole gagap pulak tulis blog) filem kat Malaysia ni watak-watak die mesti keje korporat...businessman, businesswoman...etc..x kisahlah cite tu sebenarnya pasal dua teruna-dara yang tengah hangat memadu asmara(aiseyman, ayat novel!)... or pasal dunia merempit...or pasal sihir/santau..mesti mak bapak budak-budak tu keja korporat...pastu,ni dialog 'wajibulghunnah' utk corporate figures kat malaysia ni..


DIALOG 1: emm,sheila(secretary lagi seksi dan bergetah..ouch!)...bawak fail-fail saya yang saya suruh siapkan semalam..sy nak sign
DIALOG 2: projek tender yang Tan Sri SM Salim kata bernilai jutaan dolar tu bile kite nak dapat?
DIALOG 3: dato'(ni dialog secretary), pagi ni dato' ada meeting dengan Dato' K dan Dato' M.Daud Kilau dekat golf course...


Highlight kan otakmu pada perkataan-perkataan yang aku highlight tu..sounds soooo familliar kan???well,yeahhh! obviously! its like in every Malay film, all these typical dialogues are like a MUST because obviously, they all have the same profession..Silap haribulan, aku boleh jadi penulis skrip utk filem-filem Malaysia ni kalau dah begini gayanya....


Orang Malaysia ni dah takde profession lain dah ke selain menjadi figura korporat(ce, ce,ce...)??habistu, yang ayah mak aku tu pensyarah ape?yang kawan aku punya ayah mak tu doktor ape? senior aku tu engineer ape?bukan profession ke?keee..orang Malaysia ni memandang tinggi sangat kerjaya korporat ni?


filem ni kan salah satu media perhubungan...melalui filemla, kite blajar...so why don't we promote other professions through films? contohnya, buat filem pasal dunia kedoktoran...tanam minat nak jadi doktor dalam generasi muda..bukannye buat cite watak tu keje doktor..tapi buat ape je...cinta je lebih(macam Cinta Medik)...sikit-sikit tunjuk babak pesakit tu nak kluar dah, doktor suruh ambik ubat tu, ubat ni..apa ni???aku teringin tengok crite kat Malaysia ni ala-ala ER, Scrubs, Grey's Anatomy, House...sume cite tu memupuk minat dan memberi ilmu pada masa yang sama..


sebagai bukti, aku dulu pernah bercita-cita nak jadi ahli forensik ataupun forensic pathologist sebab duk gian tengok CSI...and at the same time, i learned a lot from the series...i know u guys too right..soo pleasela....cuba kite ubah perspektif masyarakat kite ni melalui filem...


2- CINTA TERHALANG


mesti korang kata,"memangla klise, tapi nila thrill..kalau tak terhalang, tak dakla crita!" ni aku lak balas," hang sabaq sat boleh tak?aku tak abeh cakap lagi, baru tajuk ja,eieie, gelabah sunggoh!"

what i'm really trying to say is, how the forbidden love in malaysian films is forbidded is cliche..sikit-sikit, si pulan tak boleh kawen  dengan si pulana(ni versi pompuan) sebab si pulan anak dato', anak tan sri..and si pulana anak penoreh getah, anak nelayan..kira tak setarafla..si teruna tak dapat si dara sebab keluarga si dara dah ada pilihan sendiri...aiyoo!! tu je ke masalah yang melanda pasangan-hangat-bercinta di negara kita ni???tak kan....


cubalah tukar sikit..ni aku bukan nak memegahkan filem barat ye tapi..ambik contoh..crita No Strings Attached(ala, yang Natalie Portman dgn Ashton Kutcher tu)..ni gambaq dia..





Diorang ni terpaksa menghalang cinta daripada berputik sebab takut akan menghancurkan hubungan persahabatan diorang(aku pon tak tengok lagi, baca sinopsis ja)...see?menarik kan?jadi kita pon rase macam nak tengok ja...


okay okay..utk tidak menampakkan bahawa aku ini seperti pro barat, ni lagi satu kisah cinta terhalang..tapi Bollywood mari! eh jangan, aku ni gila hindustan tau! silap haribulan, boleh kawen dengan Arjun Rampal aku(in your dreams!)







ha! cite ni best gila tahap cipan!(wuih,tgk hiperbola aku!) sebab dia memang lain daripada yang lain..Cinta terhalang dua merpati ni sebab perbezaan bangsa(kire racism jugakla)..sorang hindustan(SRK), sorang lagi pakistan(Preity Zinta)..jadi persengkataan kedua-dua bangsa menghalang cinta diorang ni....see see see??not so typical kan?di samping mempamerkan kisah cinta, filem ni telah mempamerkan budaya dan adat kedua-dua bangsa yang mungkin kite pon tak pernah tau dan nak ambik tau pon tak nak..

3- LAWAK SLAPSTICK

As u can read what i wrote up there, all of u guys must be thinking about Senario, Raja Lawak, Sepah Lalalitamplom and all those fuddy-duddy-lil-stuff..seriously!! i can't say much about this because there are still Malaysians who prefer this kind of comedy, rather than a more mature one...my dad once said, there is a difference between a comedian and a clown-a comedian makes jokes which people laughs at and a clown is the joke....soo renung-renungkan!(dh gaye professor Izzy dh)....honestly, i look up to Afdlin Shauki...because to me, he is a true comedian...His jokes are no slapstick jokes(tak maula cakap lawak bodoh, sebab bunyi kasar sangat) and very mature...and not forgetting Harith Iskandar...Afdlin Shauki's films always amaze me because they're so fresh and nothing like i've ever seen before..let me tgive you one example




Sumolah is a good movie because it is what we say "lain daripada yang lain"...it introduces us to the Japanese culture which i think has caught the attention of many malaysians to learn, understand and experience this culture. Besides having a one hell of a laugh, getting the message and learning a whole new environment in the movie, it's family-oriented which i think is the best especially during family gathering which to some families, would happen only once in a blue moon.....my advice to malaysian comedians, GROW UP WILL YA!!

4- EXTREME SEXUAL INTIMACY EXPOSURE(translate: aksi-aksi pra-lucah yang over the board)

kenapa aku panggil PRA-LUCAH???sebab dah memang camtu kan...nak dekat kelucahan yang sebenar dah... aku tak paham betul la dengan babak-babak dalam filem kite wajah kite yang penuh dengan elemen-elemen menggelikan yang sememangnya tak perlu pon..Perempuan berkemban, kena rogol, pakai seksi meksi sampai nampak segala yang terbonjol dan terkedalam..Bila dipersoalkan mengapa begitu, mesti jawab.."oh, kami nak bagi mesej kepada masyarakat...." MESEJ APE???????mesej yang it's okay to wear those kinds of clothes???it's okay to berkemban kemana-mana sesuke hati nak tunjuk kat orang kite orang bandar pon boleh pakai kain batik????it's okay to go clubbing sebab memang ramai pon orang islam pegi??(ni berdasarkan pemerhatian aku dalam filem-filem la..aku nampak sume orang Islam(tak mau cakap melayu sebab nanti dituduh memburukkan bangsa) je...)

Apa ni semua?bagi aku, elemen-elemen inilah yang menghancurkan masyarakat kite..sebab babak-babak sia-sia inilah yang mendedahkan kite, anak-anak kite(ceee,macamlah aku dah kawen), makcik-makcik kite, tok nenek kite,adik-adik kite kepada perkara-perkara yang merosakkan akhlak ni....diorang akan rasa seperti ingin mencuba apa yang aktres-aktres pujaan mereka buat dalam filem...contoh:

"e'eh, cam best je_________ clubbing dalam cite_________...aku nak try la!"
"betul ke pub dan club dalam malaysia macam dalam cite__________???nak gi tengoklah sendiri!"
"e'eh, lawa la pulak____________berkemban dalam cite____________boleh jadi fesyen ni!"
"kalau_______________bolah pakai macamtu dalam cite________, aku pon bole...aku lagi lawa!"

see  see see????see what i mean??daripada ingin mencuba, akan menjadi terbiase, lama-lama akan jadi habitat,eh eh, tabiat! 

Jadi tolong artis-artis hawa di negara ini, jadilah contoh yang baik kepada masyarakat yang juga peminat awak..kalau alasan arahan pengarah awak bagi, saya jawab...pengarah tu bapak awak ke??maruah awak di tangan pengarah ke??di tangan costume designer ke???tak kan...stand up for your rights! you have the right to say no if this has something to do with your dignity and virginity(haha, cam over je!)

sebenarnya, aku suke tengok cite korea sebab bagi aku, diorang takde babak-babak intimacy yang keterlaluan..paling menakjubkan, cite korea la paling romantik sekali, walaupun tanpa babak-babak romance yang keterlaluan seperti filem barat..way to go koreans!!

5- EXTREME IN I-DON'T-KNOW-HOW-TO-SAY-THIS..

hahahahaha...seriously, aku tak tau nak compile nombor 5 ni macam mane...senang cite, aku naik muak dengan filem-filem yang mempamerkan aksi-aksi 'kegagahan' yang melampau..ya...ni lebih kepada kaum Adam...babak lelaki mengeksploit tubuh perempuan dengan keterlaluan bagiku, sangatlah keterlaluan! perlu ke semua tu?????tak kan....babak lelaki merokok, bagiku tak menyihatkan....adakah semua lelaki perlu merokok dalam filem????babak lelaki mencarut-carut sehingga menjerut telinga aku bagiku, sangat memekakkan!tak adakah lelaki yang berbudi bahasa budaya kita??? 

-Eh, tak macho langsung kalau seseorang lelaki tu tak hormat kehormatan wanita!
-Tak gagah perkasa langsung kalau seseorang lelaki tu merokok!! orang tengok macam nak mintak mati cepat adela..
-Tak cool langsung bile dengar seseorang lelaki mencarut, memaki hamun dan menyumpah serakah, eh eh, seranah!
  buat menyampah dan sakit telinga lagi adelah! rase nak cili je mulut tu(cam zaman kanak-kanak dulu)

bagi aku, tak perlu pon elemen-elemen ni semua dalam sesuatu filem..bende ni yang korang kate  'ekstra', bagiku adalah perosak dan sia-sia..aku pernah minat satu filem ni..tapi lepas tengok ade babak-babak berpeluk-cium yang keterlaluan untuk masyarakat kite, terus aku jelek nak tengok dah...see?you've lost a fan...boo!

Oleh itu, wahai kaum Adam, jadilah golongan yang menjaga kehormatan wanita, jadilah kamu seorang yang berbudi bahasa, dan jadilah kamu seorang yang sayang akan tubuh badan kamu...


Aku bukan nak mengagungkan filem barat, tapi honestly dari hati yang tulus ikhlas mencintaimu(erk??apa hal lak ni?)..
Aku banyak belajar daripada filem barat.. Aku ni peminat fanatik genre Inspiring film....filem-filem yang based on true story, filem yang memberi pengajaran yang inspires me to be a good person in life...misalnya..



Bukan aku tak minat filem kite wajah kite,ade je yang aku minat..tapi,my point is..stakat ni, kite tak banyak buat filem yang inspire masyarakat kite(apela inspire dalam bm??hmmm.....), yang mengajak kite menjadi manusia yang berguna..cite Islamik is out of the question la..kalu cite Islamik pon ada baba-babak yang aku panggil 'ekstrem' ni, memang dahsyatlah malaysia ni.

_________________________________________________________________________

Fuhhhh!!! aku rase...stakat ni jela yang aku nak tulis...(stakat ni je???ni kau panggil stakat???ni dah boleh buat buku tau!)
Ala, rilekla brader...ni baru sikit...hehehehehehe...

ape-apepun, aku juz nak cakap..dalam membikin filem ni, janganlah kite asyik fikir bahawa kalau nak pancing masyarakat, kene ade babak-babak dan elemen yang merosakkan, baru masyarakat suke..tak!! lagi skali aku ulang, tak!! tak rugi pon sebenarnye bikin filem yang membawa banyak banyak mesej dan tak mengandungi elemen-elemen yang merosakkan...contohnye, drama Nur Kasih..walaupun bersifat islamik, tapi berjaya mendapat perhatian ramai orang(aku je yang x dpt tgk..isk3)....

Malaysia ni terkenal dengan budi bahasa budaya kita, adat resam tok nenek kita serta sifat-sifat ketimuran..janganlah kite cemarkan kesucian ni filem dan drama yang tak senonoh semata-mata nak lawan barat....tak gune pon...

sooooooooooooooooooooo........tata dan toodles!!!!




sebenarnye, video ni yang mendesak aku utk tulis blog ni..


2 comments:

  1. a'ah...tgk dh....best gak ah..bangge ngn KRU...huhuhu

    ReplyDelete

U gotta problem wimme??